Oilsjterse ajoinkees wordt voorgesteld op Lokaalmarkt…

Lokaal Markt met Oilsjterse ajoinkees Persregio DenderDe oprichters van de intussen gekende wekelijkse Lokaalmarkt aan de Denderstraat te Aalst, zijn vol lof over de komst van een Oilsjterse ajoinkees. Deze nieuwe kaassoort zal aanstaande vrijdag rond 15.00 uur voorgesteld worden aan het grote publiek. De kaas is een idee van Danny De Keuleneire van Brouwerij Gemeldorp, waar de kaas wordt afgerijpt. “Ik wilde een speciale kaas voor de stad Aalst maken”, verteld de maker. ‘Oilsjterse ajoinkees’ wordt gemaakt op basis van verse gepasteuriseerde ochtend koeienmelk en bevat een opvallend laag gehalte aan lactose (<0.01%). “De smaak is tegelijk zacht en intens”, zegt Willy De Ville van Beverse Kaasmakerij. Oilsjterse ajoinkees op de markt Persregio DenderHet idee voor de kaas komt van Danny De Keuleneire van Brouwerij Gemeldorp. In de brouwerij worden verschillende kazen van Beverse Kaasmakerij gerijpt. De Keuleneire is ook verdeler van de kazen van Beverse Kaasmakerij op de boerenmarkt Lokaalmarkt Aalst.

“De stad Aalst is de stad van de ajuinen”, zegt De Keuleneire. “Ik ben bovendien zelf verzot op ajuinen. Het is een fantastisch product om mee te werken. Zo zijn de bieren van Brouwerij Gemeldorp glutenvrij dankzij enzymen van ajuinen. Omdat ik elke week op de Lokaalmarkt in Aalst sta, wilde ik een speciale kaas voor de ajuinenstad maken.” De kaas wordt verkocht per bol van +-520g. Eens aangesneden, bewaart de kaas 40 dagen in de koelkast.

Lokaalmarkt Aalst vindt elke vrijdagmiddag tussen 15.00 en 20.00 uur plaats in De Gendarmerie in Aalst. Op de overdekte markt verkopen boeren en producenten hun producten rechtstreeks aan de klant. Er is ook een bar en een kinderatelier.

Maandag 9 januari 2017 in de Standard

AANTAL AMBACHTELIJKE BROUWERIJEN IN BELGIË STIJGT MET HELFT IN AMPER VIER JAAR

En de Belg, die brouwt bier...

Ambachtelijk brouwen boomt. 2016 was alweer een topjaar, met ruim een zesde meer nieuwe brouwerijen in België. Waar eindigt de hype?Waar u nu al kan gaan proeven

Wie zijn die nieuwkomers?Lees verder onderaan

VAN ONZE REDACTEURS  NICO TANGHE , DRIES DE SMET

BRUSSELDe Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, maar ook biermicrobes. Vorig jaar kwamen er in ons land liefst 33 nieuwe artisanale bierbrouwerijen bij. En ook dit jaar lijkt die trend zich voort te zetten met al vier nieuwe brouwerijen. Dat blijkt uit cijfers van Zythos, de federatie van bierproefverenigingen.

De sterke toename in 2016 brengt het totaal aantal bierbrouwerijen in ons land op 224, ofwel ruim de helft meer in amper vier jaar tijd. ‘De Belgische bierconsument is avontuurlijker geworden. Hij gaat meer en meer op zoek naar speciaalbieren’, verklaart Mark Van Pee van Zythos de opmerkelijke comeback van de ambachtelijke brouwerijen.

Streekbier verdringt pils

De brouwerijkoorts is opmerkelijk, want uit cijfers van bierreus AB Inbev blijkt dat de totale bierconsumptie in ons land jaar na jaar daalt. Niet alleen in België, maar in heel West-Europa. ‘De bierconsumptie daalt, maar dat is vooral pilsbier’, verduidelijkt Van Pee. ‘De consumptie van streekbier stijgt. Op café dronken mensen vroeger tien pintjes. Nu gaan ze voor twee speciaalbieren.’

En ook drankenhandels bieden een steeds groter assortiment streekbieren aan, waardoor ook de consumptie thuis in de lift zit. Beginnende bierbrouwers spelen daar steeds creatiever op in. Bijvoorbeeld door gedurfde ingrediënten zoals bloedsinaasappel of honing bij hun bier te voegen. ‘Veel brouwerijen durven gewaagdere smaken aan te bieden, zoals bitterder en zuurder’, beaamt Van Pee.

Dat bierbrouwen financieel laagdrempelig is, helpt daarbij. Met een basisinvestering van 1.000 euro kan men al aan de slag. En dat heeft gevolgen voor de hele sector. Want uit de cijfers blijkt dat we niet alleen meer bier brouwen, we verkopen er ook almaar meer. Ook het aantal bierfirma’s – dat zijn bedrijven die wel bier verkopen, maar niet zelf brouwen – is vorig jaar met zowat de helft gestegen: van 92 naar 140.

Niet altijd topkwaliteit

Toeval is dat niet. Het fenomeen van de artisanale brouwer – de craft brewer – ontstond in de VS en werd de voorbije jaren een internationaal fenomeen. ‘Streekbier is een soort hype geworden, zeker bij de jongeren. Ook in landen waar je het niet meteen verwacht, zoals Spanje, Italië en zelfs Brazilië’, reageert Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van de Belgische bierbrouwersfederatie.

Op café dronken mensen vroeger tien pintjes. Nu gaan ze voor twee streekbieren’MARK VAN PEEZythos, de confederatie van bierproefverenigingen

Al zijn dat uiteraard lang niet allemaal streekbieren van topkwaliteit. De uitdaging is om bier van constante kwaliteit te brengen. Volgens critici zoals Theo Vervloet, oud-voorzitter van de federatie van bierbrouwers, lukt dat lang niet altijd. Hij verklaarde vorig jaar (DS 21 mei 2016) dat er ook ‘heel wat garage- en kermisbrouwers tussenzitten, die zich aan geen enkele regel houden en maar wat doen’. Maar Van de Perre relativeert. ‘Ik wil dat zo negatief niet stellen. Dat soort brouwers zal ook snel weer verdwijnen. Het is uiteindelijk de markt – de consument dus – die daarover beslist.’

Toch plaatst ook Van Pee kanttekeningen bij de explosieve groei van het aantal artisanale brouwers in ons land. ‘Het gaat heel vaak om hobbyisten. Ze doen dit niet in hoofd-, maar in bijberoep.’ Het aantal geproduceerde liters blijft daardoor relatief beperkt: zo’n 2,5 tot 3 procent van de totale bierproductie in ons land. Bovendien neem je als hobbybrouwer ook financiële risico’s. ‘Een brouwerij opstarten is niet makkelijk’, waarschuwt Van Pee. ‘Je moet er veel geld in investeren, en ook de paperassen zijn ingewikkeld. Het duurt snel een half jaar om met alles in orde te zijn.’

30.000 euro is minimum

Bovenvermelde starterskit van 1.000 euro helpt je namelijk hoogstens aan 20 tot 30 liter bier, geproduceerd in een goedkope plastic brouwinstallatie. Wie kwaliteit wil en zijn bier commercieel wil vermarkten, is minstens 30.000 euro kwijt. Zoveel kost bijvoorbeeld de kleinste professionele bierinstallatie bij producent CoEnCo in Oostkamp, die volgens zaakvoerder Luc Vanbleu ook in 2016 heel populair was. Ideaal om te experimenteren en een bier op punt te stellen dat op grotere schaal smaakgetrouw kan worden gereproduceerd.

Jean-Louis Van de Perre spreekt zelfs van een minimale investering van 500.000 euro. Maar zelfs dat forse bedrag lijkt steeds minder Belgische ondernemers af te schrikken. Onze smaakpapillen kunnen er in de toekomst alleen maar wel bij varen.

WAAR U NU AL KAN GAAN PROEVEN

Wie zijn die nieuwkomers?

Dit zijn volgens Zythos enkele interessante nieuwe brouwerijen uit 2015 en 2016. Concreet gaat het om nieuwe bedrijven met een eigen brouwinstallatie, die alle vergunningen hebben, accijnzen betalen en gecontroleerd worden door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Let wel: dit is slechts een subjectieve greep uit de lijst met nieuwe artisanale brouwers.

Antwerpen

Brouwerij Varenbroek

Brouwerij Leysen (Herentals)

Brussel

Beerstorming

No Science

Limburg

Remise 56 (Koersel)

Amburon (Tongeren)

Oost-Vlaanderen

Gemeldorp (Lierde) ----------> Hier staan wij ;-)

Vlaams-Brabant

Brouwerij Buvens

West-Vlaanderen

De Poes (Tielt)

De Maalderij (Izegem)

Viven (Sijsele)

Syphon (Damme)

 

Maandag 5 december 2016 in het Laatste Nieuws

Zondag 30 oktober 2016 Geraardsbergen "Bij-vriendelijk" met voorstelling van ons "Imker" bier

Bezoek van Speidel op 13 oktober 2016

 

In den Beiaard van 15 juli 2016

In den Beiaard van 1 juli 2016

Op radio Blesuurtje

In het Laatste Nieuws van 10 juni 2016

In het Nieuwsblad van 9 juni 2016

Op Radio Delta 106.9fm zondag 5 juni 2016

 

Het interview https://soundcloud.com/delta-radio-lierde/interview-met-danny-de-keuleneire-van-brouwerij-gemeldorp

In de Bonvivant van juni 2016

Mededeling

cold beer

De Gaudium honing is nu reeds te koop, de Gaudium kaas vanaf 24 juni in de brouwerij ...

Eerste brouwcursus start in september met de Speidel Braumeister 20l ...